Pozitivni vplivi nordijske hoje

800x300-5

Nordijska hoja – odlična izbira za promocijo zdravja na delovnem mestu

Nordijska hoja je ena izmed najbolj zdravih oblik rekreacije. Število ljudi po svetu, ki se ukvarjajo s to dejavnostjo, strmo narašča in tako je tudi pri nas. Razvila se je iz smučarskega teka in je bistveno drugačna oblika rekreacije, kot pri nas bolj uveljavljeno pohodništvo.

Razlika med navadno hojo (brez palic) in nordijsko hojo je predvsem v tem, da pri nordijski hoji  vključimo tudi delovanje zgornjega dela telesa in tako aktiviramo skoraj 90 % vseh mišic v telesu. Pri tem moramo več mišic preskrbeti s krvjo, rezultat tega pa je višji srčni utrip. Posledično je višja tudi poraba energije, in to kar do 30 % v primerjavi z navadno hojo. Vse to občutno bolje vpliva na raven slabega holesterola LDL, krvni pritisk, diabetes, osteoporozo in druge bolezni, povezane z nezdravim načinom življenja ali starostjo.

Nordijska hoja je primerna tudi za odpravo prekomerne teže, saj zaradi aktiviranja več mišičnih skupin kalorije porabljamo pri enaki hitrosti hitreje kot pri navadni hoji. Odlična je tudi v primeru bolečin v sklepih, saj zaradi opiranja na palice sklepe razbremenimo. Predvsem to velja za gležnje, kolena in hrbtenico. Poleg tega pa odriv s palicami, ki ga izvajamo pri nordijski hoji, ugodno vpliva tudi na telesno držo, kar občutijo predvsem tisti, ki veliko časa preživijo za računalnikom.

Nordijska hoja se lahko izvaja skozi vse leto, najbolj ugodni pogoji so od spomladi do pozne jeseni, ko je hoja v naravi čudovita. Primerna je za vse starosti in oba spola, podobno kot običajna hoja. Izvaja se na svežem zraku, kar pomaga ljudem pod stresom. Prav tako se lahko med nordijsko hojo pogovarjamo, kar doprinese k sproščenosti vadbe.

Bojan Kristan, profesor športne vzgoje, učitelj in mentor nordijske hoje 2